chat
Онлайн риболовен магазин за риболовни принадлежности и аксесоари
Language
English
Bulgarian
Кошница
Брой:
Общо:
Поръчай
Безплатна доставка за поръчки над 99 лв до офис на Еконт за България
Поръчки приети от 11.08.22 до 21.08.22 година ще се изпълняват след 22.08.2022 година.
Начало Риболовен магазин Въдици (пръти, пръчки) Телемачове

Телемачове
Търсене по следните показатели:
Категория

Марка

Материал

Вид на водачите

Мачови риболовни пръти от риболовен магазин Riboco. Риболовни пръти създадени за риболов на далечни дистанции - така наречения мачов или английски риболов. Не напразно английски риболов, защото английските риболовци са създали тези невероятни пръти. На всички е известно, че климатът в Англия е специфичен - има голяма влажност. Затова тази група риболовни пръти имат много на брой водачи. По този начин се избягва залепването на влакното за пръта при тежки метеорологични условия - дъжд и голяма влажност. Класическия вариант на тези пръти е на три части. През годините обаче, се появява и още един вариант телескопичен вариант - за по лесен транспорт. За да запази обаче броя на водачите телескопичният прът се оборудва с много на брой подвижни водачи, поставени на карбонови втулки. Предлагат се с размери 3.60 м - за по-къси дистанции, 3.90 м - универсална дължина за всякакви дистанции, 4.20 м - за далечни дистанции. Съществуват и мачови пръти с размери 4.50 м, 5 м и повече за много големи дистанции. Мачовите пръти в класическия вариант на този риболов включват специфичен такъм - мачов прът, мачова макара, потъващо влакно, ваглер, много тънки поводи, малки куки, специални вирбели за ваглера, вирбел за повода, конец за направа на малък стопер, прашка за захранка, специална стойка и дори специална захранка за този риболов. Дори са създадени специални схеми за утежнението на линията в зависимост от дълбочината, течението, дистанцията и други фактори. В наши дни много риболовци използват мачовите пръти, като универсален прът за риболов на плувка във вътрешните водоеми на страната. В класическия смисъл на думата мачов риболов с тези риболовни пръти се замята на далечна дистанция в неподвижни или със слабо течение водоеми, вкарва се кордата във водата и по този начин се осъществява пряк и моментален контрол на линията. Маркира се с маркер върху влакното дистанцията, на която ще се лови и се захранва на тази дистанция. По този начин с тези риболовни пръти ще ловите на голяма дистанция, там където рибата е спокойна, точно ще ловите върху захраненото петно и няма да сте зависими от вятъра. Това е така, защото за риболов с тези риболовни пръти, се използват така наречените ваглери, които са тежки и въпреки това много чувствителни, тъй като част от тежестта на такъма е вградена във ваглера. Мачовите риболовни пръти са едно от великите постижения на риболовната индустрия, с което се постигат впечатляващи резултати дори и при най-тежки метеорологични условия.
Риболовни пръти телемачове. Видове.
Конструктивно риболовните пръти се разделят на 2 вида:
1. коленни / дву или три коленни/ риболовни пръти, ако се съединяват чрез втулки — спинингови риболовни пръти, мач риболовни пръти, риболовни щеки,
2. телескопични риболовни пръти, когато секциите им се прибират една в друга — спинингови риболовни пръти, телемач риболовни пръти, риболовни пръти болонезе, риболовни пръти телескопи и др.
с два подвида:
1. риболовни пръти с водачи — спинингови риболовни пръти, мач риболовни пръти, телескопи с водачи и др., при които се използва риболовна макара.
2. риболовни пръти без водачи — директни телескопи, щеки и др., без използване на риболовна макара.
Риболовният прът има тяло (бланк) с конусна форма, стесняваща се към върха. Различават едноръчни и двуръчни риболовни пръти.
Материали
Като материал за изработването на риболовните пръти служат: бамбук /лепен/, стъкловлакно -фибростъкло, въглеродни влакна карбон /поликарбон/, борон ,композити, алуминиеви сплави.
Риболовни пръти - характеристики:
* якост — определя натоварването при което се разрушава върха на риболовния прът при огъване.
* строй - определя коя част на бланката на риболовния прът възприема натоварването - върхов, параболичен, полупараболичен.
* пъргавина — /very fast, fast, midle, slow, very slow/ — определя количеството на вибрации които извършва върха на риболовния прът, след като бъде отклонен от правата линия на определен ъгъл и пуснат.
* екшън — / action/- определя диапазона в грамове на теглото на примамката, което риболовния прът може да изхвърли /заметне/, без да се деформира.