chat
Онлайн риболовен магазин за риболовни принадлежности и аксесоари
Language
English
Bulgarian
Кошница
Брой:
Общо:
Поръчай
Начало Риболовен магазин Въдици (пръти, пръчки) Телемачове

Телемачове
Търсене по следните показатели:
Категория

МаркаТелемач Globe NEW HUNTER 5
Телемач Globe NEW HUNTER 5
 50.60 лв 
56.22 лв
Телемач Globe NEW HUNTER 5
Телемач TRABUCCO ATOMIC T-MATCH
Телемач TRABUCCO ATOMIC T-MATCH
 183.94 лв 
198.00 лв
Телемач TRABUCCO ATOMIC T-MATCH


Мачови риболовни пръти от риболовен магазин Riboco. Риболовни пръти създадени за риболов на далечни дистанции - така наречения мачов или английски риболов. Не напразно английски риболов, защото английските риболовци са създали тези невероятни пръти. На всички е известно, че климатът в Англия е специфичен - има голяма влажност. Затова тази група риболовни пръти имат много на брой водачи. По този начин се избягва залепването на влакното за пръта при тежки метеорологични условия - дъжд и голяма влажност. Класическия вариант на тези пръти е на три части. През годините обаче, се появява и още един вариант телескопичен вариант - за по лесен транспорт. За да запази обаче броя на водачите телескопичният прът се оборудва с много на брой подвижни водачи, поставени на карбонови втулки. Предлагат се с размери 3.60 м - за по-къси дистанции, 3.90 м - универсална дължина за всякакви дистанции, 4.20 м - за далечни дистанции. Съществуват и мачови пръти с размери 4.50 м, 5 м и повече за много големи дистанции. Мачовите пръти в класическия вариант на този риболов включват специфичен такъм - мачов прът, мачова макара, потъващо влакно, ваглер, много тънки поводи, малки куки, специални вирбели за ваглера, вирбел за повода, конец за направа на малък стопер, прашка за захранка, специална стойка и дори специална захранка за този риболов. Дори са създадени специални схеми за утежнението на линията в зависимост от дълбочината, течението, дистанцията и други фактори. В наши дни много риболовци използват мачовите пръти, като универсален прът за риболов на плувка във вътрешните водоеми на страната. В класическия смисъл на думата мачов риболов с тези риболовни пръти се замята на далечна дистанция в неподвижни или със слабо течение водоеми, вкарва се кордата във водата и по този начин се осъществява пряк и моментален контрол на линията. Маркира се с маркер върху влакното дистанцията, на която ще се лови и се захранва на тази дистанция. По този начин с тези риболовни пръти ще ловите на голяма дистанция, там където рибата е спокойна, точно ще ловите върху захраненото петно и няма да сте зависими от вятъра. Това е така, защото за риболов с тези риболовни пръти, се използват така наречените ваглери, които са тежки и въпреки това много чувствителни, тъй като част от тежестта на такъма е вградена във ваглера. Мачовите риболовни пръти са едно от великите постижения на риболовната индустрия, с което се постигат впечатляващи резултати дори и при най-тежки метеорологични условия.
Риболовни пръти телемачове. Видове.
Конструктивно риболовните пръти се разделят на 2 вида:
1. коленни / дву или три коленни/ риболовни пръти, ако се съединяват чрез втулки — спинингови риболовни пръти, мач риболовни пръти, риболовни щеки,
2. телескопични риболовни пръти, когато секциите им се прибират една в друга — спинингови риболовни пръти, телемач риболовни пръти, риболовни пръти болонезе, риболовни пръти телескопи и др.
с два подвида:
1. риболовни пръти с водачи — спинингови риболовни пръти, мач риболовни пръти, телескопи с водачи и др., при които се използва риболовна макара.
2. риболовни пръти без водачи — директни телескопи, щеки и др., без използване на риболовна макара.
Риболовният прът има тяло (бланк) с конусна форма, стесняваща се към върха. Различават едноръчни и двуръчни риболовни пръти.
Материали
Като материал за изработването на риболовните пръти служат: бамбук /лепен/, стъкловлакно -фибростъкло, въглеродни влакна карбон /поликарбон/, борон ,композити, алуминиеви сплави.
Риболовни пръти - характеристики:
* якост — определя натоварването при което се разрушава върха на риболовния прът при огъване.
* строй - определя коя част на бланката на риболовния прът възприема натоварването - върхов, параболичен, полупараболичен.
* пъргавина — /very fast, fast, midle, slow, very slow/ — определя количеството на вибрации които извършва върха на риболовния прът, след като бъде отклонен от правата линия на определен ъгъл и пуснат.
* екшън — / action/- определя диапазона в грамове на теглото на примамката, което риболовния прът може да изхвърли /заметне/, без да се деформира.